KEBAHAGIAAN bukanlah suatu noktah...tetapi suatu proses hidup yang sentiasa berterusan...
Maka, nikmatilah sepenuhnya sementara ia hadir...

Stay FOCUSED on the game, never look back, never feel the pain, coz you're the pain! -TITANS 0004

Monday, November 23, 2009

adakah anda tergolong dalam generasi XYZ..??

Salam..


Semalam, tgh duduk best depan tv, tetiba ayah bersuara:

Ayah: Adik..tau x GENERASI XYZ tu ape..?
Izzah: *hanya mampu menggeleng kepala sambil mata masih melekat di tv*
Ayah: GENERASI XYZ tu, generasi yang banyak menghabiskan masa menggunakan internet..
Izzah: *dalam hati "erkkk,ayah dah start bagi kuliah zuhur"*
Ayah: Masa tido mereka, 2-3-4 pagi.. masa bangun mereka 11-12 tgh hari..makan tengah hari adalah sarapan mereka..makan malam adalah makan tengah hari mereka...
Izzah: *memandang ayah sambil menganggukkan kepala*
Ayah: Keburukan dia..jangan ingat ia xde keburukan..tido pada wkt 9mlm hingga ke 3pagi adalah waktu dimana pembersihan jantung berlaku..3pagi ke 6pagi pula, pembersihan hati berlaku..jadi sbb tuh skarang ni, ramai yang muda-muda lagi dah ada penyakit macam-macam...
Izzah: *angguk kepala lagi*

"Conversation" berhenti disitu...

Tadi, lepas dh pening dengan java, try meng"google" tentang GENERASI XYZ ni..what is exactly this generasi XYZ is all about..
and this is what i found out..

  • Jangan pula nanti kita menjadi sebuah masyarakat yang digelar "Generasi XYZ". Jolokan nama "Generasi XYZ" mula2 digunakan di AS dan sering dikaitkan dgn generasi pelapis di negara tersebut. Anggota yg tergolong didalam generasi dikatakan sbg golongan yg terlalu sibuk dgn kenikmatan dunia sehingga enggan terikat dgn sistem masyarakat yg mementingkan aspek politik, agama, ekonomi, dan juga etika budaya yg membentuk sesebuah bangsa. Sebaliknya golongan ini sering dikaitkan dgn penyalahgunaan dadah, institusi kekeluargaan yg longgar, dan mempunyai pengetahuan am yg amat terbatas terhadap dunia luar sehingga menjadi intoleran dan selalu bersikap prejudis terhadap orang luar."
  • Generasi XYZ dan hubungannya dengan media baru
  • Generasi XYZ...
  • Memahami Generasi XYZ


p/s: ayah sering memberi "kuliah subuh", "kuliah dhuha", "kuliah zuhur", "kuliah asar", "kuliah maghrib", "kuliah isyak", dan apa2 "ceramah" yang dirasakan perlu... dan saya sgt suka mendengar semua perkongsian tersebut! trimas ayah! =)

9 comments:

Akmar Anuar said...

izzah!
entry yg bagus nih!
info bagus..

aiseh, kte ngaku la...mmg kte gen xyz...
aduhai...kene tingkatkan aktiviti di luar dari terlekat dpn laptop...

Akmar Anuar said...

izzah!
thanks sbb kongsi tazkirah ayah izzah nih.
sangat2 berguna..

gen xyz...aiseh...
kene jadi outdoor person la pasnih..
mmg xelok duk depan laptop selalu =s

waaaaaaaaaaaaaaa!!

izzahmeor said...

salam..

yeahhhh!
waktu ayah izzah ckp tu pon, mmg terasa spt makan cili byk2 dh..:P

so, mari kita bergerak lebih proaktif! =)
=)

ahmadshaiful@musangbijak said...

terkenangkn zaman kecik2 dulu time xde internet lagi..the only way kite nk interact dgn kwn2 is by seeing them, send them letter. gaya lama..tp penuh makna..
the only way nk interact dgn nature is by visiting them. touch them..nk tgk air terjun, pegi kawasan air terjun. now, nk tahu pokok2 boleh tgk wikipedia je..nk tgk air terjun, tgk kt youtube je..
saya ade sorg kwn yg x kenal pun pokok pinang..
am I sad? NO.
am I happy? NO.
am I angry? YES.

dulu xde hiburan. skang hiburan tu mcm wajib. kt mane2 nk berhibur. even ring tone handphone ade unsur hiburan. mane pale otak budak2 xrosak.

Anonymous said...

salam izzah..

makna nya..blog ni kne la terupdate 5-6 kali sehari..sbb izzah kne r kongsi ilmu yg izzah dpt dr ayah..hehe

ainies~

Anonymous said...

salam izzah..

makna nya..blog ni kne la terupdate 5-6 kali sehari..sbb izzah kne r kongsi ilmu yg izzah dpt dr ayah..hehe

ainies~

izzahmeor said...

Salam..

epul: saya sokong tuan! =)
ainies: hahahhaha..tp izzah bkn balik setiap hari pon ain..balik pon skali sekala jer..pastu dh malas nk update blog!:P

aMeL said...

nampaknye saye ade salah satu simptom XYZ ni... iaitu breakfast waktu tghari, lunch waktu petang, dinner waktu tgh malam.

tapi saya masih generasi Y.. heh!

Semoga dipermudahkan utk final izzah!

izzahmeor said...

salam amel..
hahahha..yeahhh...izzah pon generasi y..:D

trimas!!!
all da best jgk untuk final!!
=)