KEBAHAGIAAN bukanlah suatu noktah...tetapi suatu proses hidup yang sentiasa berterusan...
Maka, nikmatilah sepenuhnya sementara ia hadir...

Stay FOCUSED on the game, never look back, never feel the pain, coz you're the pain! -TITANS 0004

Wednesday, November 26, 2008

jemaah haji from Malaysia bagi tahun 1429H

Salam...

Hmmm...kali ni, izzah nak update pasal pemergian ayah n mak ke tanah suci untuk menunaikan haji petang td, 26 November 2008 bersamaan 28 Zulkaedah 1429..

Malam smalam, izzah sempat pegi jalan2 dengan ayah.. teman ayah gi masukkan duit sumer.. kluar rumah pon dh dlm kol 11malam, naek motor, round2 kL dengan ayah.. best3... tp xdpt nak setelkan sumer, coz lepas kol 12 jer, sumer atm nyer machine tergendala..cehh, hampeh tol.. so, tros balik umah.. sampai kat umah pon nk dekat kol 1 pagi dah...heheh, puas hati.. dah lama xjalan2 ngan ayah, ayah bwk naek motor...

Lepas balik umah tuh, xtros tido (walaupon dah kol 1 lebeyh wktu tuh)... teman ayah n mak kemas2 brg untuk persiapan terakhir b4 bertolak.. Waktu tuh, byk ayah n mak pesan.. esp pasal pengurusan kehidupan n kewangan sumer... ayah n mak kata, kalo ape2 happened, kitorg adik beradik jgn gadoh2.. isk3, xyah arr ckp cmtu...insyaAllah, kitorg sentiasa doakan ayah n mak selamat pergi dan kembali...ameen...

Hari ni, satu family ngan sedara mara lain yang dtg rumah, hntar ayah n mak kat Tabung Haji Kelana Jaya. Sumer jemaah haji berkumpul kat situ dulu sebelum naek bas dan tros ke klia. Bas dijadualkan bertolak jam 3.30 pm.. Kitorg sampai dalam kol 1..so, solat zuhur sumer kat situ tros laa..

Hmm,berpisah ngan ayah n mak dalam kol 3.45pm camtu.. sumer jemaah haji, masuk dalam kat tempat berlepas, untuk dengar taklimat sumer dulu b4 naek bas n tros ke klia. Mak kata, flight kol 7.30pm... Ayah n mak xbwk phone, coz ayah kata suh focus btol2 gi haji nih..xyah pikir laen dh..tawakal jer.. serahkan sumer yg ditinggalkan di Malaysia ni kepada Allah..

Hmmm...hari ni jer, dah banyak kali nangis... b4 ayah n mak masuk kat tempat berlepas tuh, menangis lagi... ntahlaa, bukannyer izzah xbiasa berpisah ngan family.. dari form 1 sampai skarang pon, duduk asrama jer, n jarang balik umah..tp xde ape2 pon.. tp kali ni, mmg btol2 sedeyh..izzah pon xtau kenapa.. Skarang, Izzah just berdoa yang ayah n mak slamat sampai kat sana, n slamat kembali semula ke Malaysia..ameen..

Ayah..mak..adik sayangkan ayah n mak... syg sgt3...InsyaAllah, sumernyer akan berjalan dengan baek..adik slalu doakan ayah n mak supaya selamat semuanya..
Ayah...mak...jangan lupa doakan adik yer..

beg besar ayah n mak.. nampak jer besar, tp ringan jer..coz ayah n mak xbwk byk sgt baju2 barang2 sumer...

Memula sampai awal, ingatkan kene register dh..rupa2nya, kaunter kat belakang tuh, kaunter untuk asrama, mana2 jemaah haji yang tinggal diluar kL dan selangor...

Ayah n Uda, abang ayah yg dtg from bota, perak.

pemandangan dari surau kat atas..byk canopy..xramai org lagi coz awal lagi..

Tabung Haji kat Kelana Jaya ni, berhadapan dengan ANGKASA, Wisma Ungku A.Aziz

Suasana di sekitar.. Orang yang datang semakin ramai..

Mak beratur untuk mendapatkan beg, name tag, dan sticker untuk dilekat dekat bag.

Dah siap2 amek bag kecik, name tag sumer2, bergamabr kejap before pakai ihram.

Ayah n Mak selepas pakai ihram...excited izzah nak amek gambar..ayah pon excited gaks suh tangkap gambar..yelaa, first tyme pakai ihram tuh...:)

Pinjam jap beg n name tag ayah untuk bergambar...konon2 jer..hehehe..insyaAllah, satu hari nnt..ameen..

one hepi family...dari kiri tok (belah mak yg dtg from kedah), mak, me, ayah, akak n dibah..

dibah yang menyibuks..akak plaks hilang..isk3...:P

my akak sedara n suami..abg lee n kak yana..

mak, adik, n ayah...adik sayang mak n ayah!!!

mak n aiman (anak kak yana n abg lee)..abes arr lepas ni, aiman rindu kat tok dia..

Akak n yon...yon pon dtg sekejap antar mak n ayah...

sempat snap gambar mak n ayah waktu mak n ayah tgh discuss something...heheheh.. my lovely parents...:)

Aiman dah tertido waktu nk balik..penat btol aiman hari ni...:P

Mak n ayah waktu masuk kat tempat berlepas.. Mak, ayah...i'll be missing both of u very much!!!

3 comments:

Chuck Bartowski said...

izzah...insya-ALLAH, moga parents Izzah selamat Pergi menunaikan haji n selamat kembali ke tanah air..satu hari nanti, tiba giliran kita pulak, kan? :)
aku pun mengalami situsi sama 2 tahun lepas, aku memang banyak nangis, cause ye lah, nak berpisah nngan parents kan...lama lak 2, 2 bulan.

Insya-ALLAH, kalau kepala pandai jaga gerabak, tak gaduhnye adik-beradik...
"we r Family"

aisya said...

salam izzah..
alhamdulillah..aisya pun doakan ayah n ibu izzah dapat haji mabrur..ameen..izzah xmo sedih2..InsyaAllah, mereka akan kembali dari bumi suci dengan selamat dengan izin Allah.
AIsya tumpang gembira..
xmo nangis2 yek.

izzahmeor said...

salam..

trimas faizun..
trimas aisya..
:)